OVER ROCCA DI MONTEMASSI

EEN ‘WIJNBOERDERIJ’ IN HET HART VAN DE TOSCAANSE KUST

Rocca di Montemassi werd onder impuls van de familie Zonin een tempel van excellente wijnen. Hun toewijding maakte van het land, dat al in de 6e eeuw v.C. opgedragen was aan Bacchus, een voedingsbodem van absolute kwaliteit. 

Op succes verder bouwen

Nadat de familie Zonin eerst hun bedrijf in Toscane uitbreidde, waar ze al Castello di Albola in het hart van Chianti en de Abbaza di Monte Aliveto in hun bezit hadden, verwierven ze het landgoed in de Maremma in 1999. Het perceel beslaat 430 hectare, waarvan er 180 met wijnstokken zijn beplant. 

Samen met de sangiovese en vermentino-druiven die de Toscaanse identiteit duidelijk uitdragen, worden hier de syrah, cabernet, petit verdot, merlot en de witte viognier verbouwd.

Met respect voor de natuur

De keuzes van de familie Zonin getuigen van een aanpak die aansluiting zoekt bij de lokale tradities: enerzijds door het karakter van de bestaande gebouwen bij de restauratie zoveel mogelijk in ere te houden en anderzijds door hun nieuwe bedrijfsgebouwen in lijn te brengen met de bouwstijl in de streek, eerder dan simpelweg voor hypermoderne oplossingen te kiezen. 

Dit alles doen ze met veel oog voor het milieu en duurzaamheid. Zo werden er honderden olijfbomen, zeedennen, oleanders, kurkeiken, brem en aardbeienbomen aangeplant om de eigenheid van het landschap te herstellen.