OVER BARÓN DE FILAR
Ongelofelijk verhaal
Het verhaal van Baron de Filar is eeuwenoud en klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het gaat over Von Tragüen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de beste piloten van de Duitse luchtmacht was. Als lid van het beroemde Flying Circus, geleid door Manfred Von Richthofen, werd hij beschouwd als de terreur van het Europese luchtruim. Na de oorlog ging hij op pensioen en besloot hij met zijn driedekker de wereld rond te vliegen. Toen hij op een dag over het Iberisch schiereiland Ribera de Duero vloog, trokken de wijngaarden van Peñafiel zijn aandacht. Von Tragüen landde met zijn vliegtuig tussen de wijnranken, waarna zijn blik meteen op het majestueuze kasteel van Peñafiel viel. Meteen besloot hij dat het zijn lot was om zich op dit prachtige land te vestigen en zijn – tot dan nog onbekende – passie voor wijn te ontwikkelen.
Zodoende vestigde Von Tragüen zich in het dorp Peñafiel en kocht hij een aantal wijngaarden en hun omliggende landerijen. Naast de tinta fina-druif uit Ribera de Duero, bracht hij ook wijnstokken van de cabernet sauvignon en de merlot mee uit buurland Frankrijk. Tegen die tijd ontstond er opnieuw een oorlog, maar de zaken liepen anders dan onze vooraanstaande piloot gedacht had. Omdat ze enkele weken voor de oogst Von Tragüen hielpen met het weven van zijn oogstmanden en gezien ‘filar’ in het Spaans ’weven’ betekent, gaf de lokale bevolking de Duitser de bijnaam ‘Barón de Filar’.
Een beloond doorzettingsvermogen
Terwijl de baron zich in zijn wijngaarden uitleefde, realiseerde hij zich hoe uniek Ribera de Duero was. Maar het werken met deze mooie druiven op deze prachtige plek bracht ook uitdagingen met zich mee, zoals vorst, hittegolven en hagel. Ook de herfstperiode vormde een risico voor zijn oogst. Toch gaf hij geen krimp en maakte hij zijn droom waar. Een paar jaar later stond de gebruikelijke landingsbaan van de baron bekend als de Golden Mile van Ribera del Duero.
De Barón de Filar bleef over de Duero-vallei vliegen, voortdurend op zoek naar bijzondere locaties om zijn wijngaarden uit te breiden. Hij speurde daarbij altijd naar plaatsen waar de ranken het beste van zichzelf konden geven.
Die plekken vond hij op hellingen van wel negenhonderd meter hoogte, die een gestage en volledige rijping bevorderen en de wijnranken meteen ook tegen de zo vreselijke vorst beschermen. Tijdens een van zijn vluchten kwam hij aan in Nava del Rey, stroomafwaarts van de rivier de Duero. Die plaats werd jaren later beroemd dankzij de witte wijnen die Von Tragüen er maakte van een lokale druif die de lokale bevolking ‘verdejo’ noemde vanwege de groene kleur die hij had, zelfs als hij rijp was. De baron koos ervoor om wijnen te produceren op deze verafgelegen gronden, maar wel steeds met de Duero-rivier als gemeenschappelijke oorsprong.