OVER GREAT EXPECTATIONS 

Het Zuid-Afrikaanse estate Great Expectations oftewel, estate Goedverwacht ligt in de Breederivier vallei in het district Robertson Valley, zo’n 150 km ten oosten van Kaapstad. De 130 ha. tellende wijngaard heeft verschillende soorten terroir waar de verschillende druivensoorten op zijn afgestemd. Het warme en droge klimaat, en het ontbreken van zware industrie zorgen voor de ideale omstandigheden.

Afbeelding verwijderd.

Het beroemde boek Great Expectations (Grote Verwachtingen) van de Engelse schrijver Charles Dickens inspireerde eigenaar en wijnmaker Jan du Toit tot een serie gelijknamige wijnen. Bij ieder oogstjaar overtreft de kwaliteit de ‘expectations’. De kraanvogels op het etiket zijn vliegend afgebeeld en staan met hun beweging symbool voor het constant zoeken en streven naar verbetering en nieuwe inzichten. 

Free run juice

Alle wijnen van Great Expectations worden gemaakt van het sap dat vrijkomt in de stapel druiven wanneer de schil onder het gewicht splijt, voordat ze mechanisch worden geperst. Het zogeheten Free-Run Juice. Bij witte wijnen wordt dit aanvankelijke sap beschouwd als de hoogste kwaliteit omdat het het minste contact heeft met bittere elementen van de pitten, schillen en stengels.