OVER BERSANO

Landgoederen, mannen en tradities
 

Hoe het allemaal begon

Het verhaal van Bersano begon in 1935, in het hart van het Barbera d’Asti-gebied, toen wijnkenner Artura Bersano een bezoekje bracht aan de wijnmakerij, toen nog een familiebedrijf. 

Een passie

De man had, dankzij zijn ervaring in het telen van druiven en produceren van wijn, een neus voor kwaliteit en herkende dan ook meteen het potentieel van de Bersano-wijnen, waarop hij besloot het bedrijf te kopen. Zijn motto? Wie goede wijn wil drinken, koopt best een wijngaard. Oftewel: de beste wijn maak je zelf. Dit werd de leidraad en inspiratie doorheen zijn professionele leven.

De traditie gaat voort

De families Massimelli en Soave, eigenaren van Casa Vinicola, zetten deze traditie ruim dertig jaar lang voort met een indrukwekkende realisatie van boerderijen en kwaliteitsdruiven als gevolg. Bersano kan je dus gerust een van de belangrijkste wijnmakers in Piemonte noemen.

Terug naar de vorige eeuw; de filosofie

De Piemontese wijnstokken brengen drie druivensoorten voort: de barbera, de nebbiolo en de brachetto. Hoewel de technieken tegenwoordig verfijnder zijn en er meer gecontroleerd gewerkt wordt, is de manier van wijnmaken onveranderd gebleven. Van de persing tot de fermentatie van de druiven; alles gebeurt met respect voor hun traditie en filosofie. 

In de indrukwekkende kelders van Bersano staan grote Slavonische eikenhouten vaten die zeldzaam zijn in hun soort. Ook vind je er de Franse vaten van Allier. Samen zorgen ze dankzij de constante temperatuur en vochtigheidsgraad voor de optimale omstandigheden waarin de wijnen kunnen rijpen en perfect tot ontwikkeling kunnen komen.