De hemelse combinatie van kaas en wijn 

Bij een kaastafel mag een goed glas wijn niet ontbreken. Het is een hemelse combinatie waarvoor niemand terugdeinst. Maar hoe kies je de beste kaas en wijn match? We geven je enkele tips mee voor een verbluffend smaakpallet.

Smaakintensiteit  

De smaakintensiteit van zowel de kaas als de wijn moet min of meer hetzelfde zijn. Bij een sterke kaas hoort een krachtige volle wijn. Bij een elegantere kaassoort daarentegen is een wijn met lichte body de beste keuze. Zo zal een sterke rode wijn de smaak van een lichte kaas te niet doen.

What goes together grows together

Kaas en wijn uit dezelfde streek is altijd een perfecte combinatie. Omwille van het klimaat, omgeving en tradities hebben ze dezelfde eigenschappen die goed op elkaar afgestemd zijn. Zo gaan Munsterkaas uit de Elzas en een glas gewürztraminer goed samen, net zoals een Spaanse garnacha met Manchego. Chavignol, het geitenkaasje uit de Loire smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit. 

Wit of rood?

Bij een kaasschotel kies je het best voor een witte wijn. In witte wijn vinden we vaker aroma’s terug die je ook vindt in kazen, zoals hazelnoot, witte vruchten en boter. Een rode wijn is moelijker te combineren omdat het zout van de kaas de bittere tannines van de rode wijn versterkt, terwijl de proteïnen de fruitigheid ervan verzachten. Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling.

Durbanville Hills Collectors Reserve Chardonnay

Deze Zuid-Afrikaanse wijn past heel goed bij een romig stuk Tomme de Savoie. Een romige kaas vraagt om een kruidige vette chardonnay. In de neus ruik je aroma’s van sinaasappel, meloen en ananas. In de mond proef je een frisheid met noties van citrusvruchten.

meer info 

Columbia - Chardonnay

De Columbia Chardonnay uit het zonnige Californië is de perfecte match met camembert. Aroma’s van peer, appel en tropisch fruit zorgen voor een goede balans met de zachtheid van de kaas.

meer info

Toch zijn er ook mooie combinaties te maken met rode wijn. Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. De Crosare Ripasso van Lenotti past hier ook uitstekend bij.

Lenotti - Crosare Ripasso

Deze heerlijke rode uit Veneto geeft zijn verfijning door houtlagering. Aroma’s van rijpe kersen en amandelen doen je wegsmelten. De ideale rode wijn voor bij een kaasplankje.

meer info 

Bring on the bubbly 

Zelfs bubbels kunnen gecombineerd worden met kaas. Het koolzuur van een cava past goed bij brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.

Vina Xalbador - Brut 

Onze nieuwe bubbelende cava van het merk Cruz del Castillo springt uit het glas met de mooiste geuren van rijp wit fruit, een beetje citrus en natuurlijk wat tonen van vanille en honing. In de smaak is hij erg levendig en geeft hij aan de tong een fijn gevoel. Het volmaakte aperitief van je kaastafel.

meer info

Vind je dit artikel interessant?

deel het hier

Terug naar het overzicht