Veuve A. Devaux - La Cuvée "D" - Brut - Magnum

Champagne
Frankrijk
Champagne
65% Pinot Noir, 35% Chardonnay
150 cl
Karakteristieken
in de neus impressies van sinaasappel en boter. In de mond aroma's van geroosterd brood, koffie en vanille.
Lekker bij
als aperitief, bij foie gras, gerookte zalm en kaviaar.
Bewaarpotentieel
2 jaar
Schenken op
8°C
Alcoholgehalte
12% vol.

OVER DEVAUX

Champagnehuis Devaux is een familieverhaal dat zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw, toen de broers Jules en Auguste Devaux het wijnhuis opstartten. Vervolgens namen drie inspirerende vrouwen het roer van de twee mannen over om het bedrijf nieuw leven in te blazen. Met succes, want rond de eeuwwisseling exporteerde Devaux al 75 procent van zijn productie. In hun Côte des Bar-champagne kwam de fruitige smaak van de pinot noir het best tot zijn recht wat zorgde voor een uiterst kwalitatieve bubbel die de regio populair maakte. 

Het hart van de Côte des Bar wijngaarden

Côte des Bar ligt in het zuiden van de champagnestreek (tussen Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube) en voorziet met zijn gerenommeerde druiven in een kwart van de totale champagneproductie. De combinatie van het glooiende landschap, de bodem en het zonlicht vormt een perfecte mix voor de pinot noir, die we misschien wel een van de belangrijkste onder de champagnedruivensoorten mogen noemen.

Het kwaliteitsproces binnen de wijngaard

Jaar na jaar investeren partnertelers in duurzame wijnbouw en zo is hun huidige langetermijnvisie tot stand gekomen. “Duurzaamheid is de sleutel tot de beste druiven”, zo luidt het. Elke teler werkt volgens regels die nog verder gaan dan de (toch al vrij veeleisende) criteria van het appellatiesysteem; de zogenaamde ‘D-selectie’. De wijnboeren engageren zich om de voorschriften van het Devaux Champagnes-commitment-boek (‘livre d’engagement’) te volgen. Dit is het enige proces in zijn soort in de champagnestreek omdat het al decennialang en door meer dan honderd wijnboeren wordt toegepast.

Lees meer